Dine første dage med nye høreapparater

Her kan du få tips og tricks til, hvordan du kommer godt i gang med dine nye høreapparater.

De første par uger med dine nye høreapparater er meget vigtige

Det kan være en udfordring at vænne sig til nye høreapparater. Hvis det er din oplevelse, skal du ikke bekymre dig – det varer ikke længe. Følg vores råd til, hvordan du nemmest kan vænne dig til dine høreapparater.

Ni tips til en god start med dine nye høreapparater

1

Start i rolige omgivelser

I de første par dage skal du bruge dine høreapparater derhjemme eller i andre rolige omgivelser, mens du vænner dig til dem og de nye lyde omkring dig.

Du vil høre mange flere lyde, end du plejer  rindende vand fra vandhanen, knirkende trappetrin, bestik, der klirrer mv. Det er almindeligt, at man kan undre sig over, om verden virkelig lyder, som man hører den nu.

2

Øg din brugstid gradvist

Det er fantastisk at kunne høre meget mere lyd, men det kan også være trættende.

Brug dine høreapparater i et par timer den første dag, og brug dem derefter gradvist i længere tid hver dag.

3

Væn dig til din stemme og dine fodtrin

I starten vil du måske lægge mærke til din egen stemme eller dine egne fodtrin, fordi de forstærkes af dine høreapparater. Det gør, at du lægger mere mærke til dem i starten. Det tager lidt tid for din hjerne at vænne sig til de nye lyde. Derefter holder du op med at lægge så meget mærke til disse lyde.

Ved at læse højt for dig selv kan du vænne dig til lyden af din egen stemme.

4

Brug dine høreapparater så meget som muligt

Det er vigtigt, at du bruger dine høreapparater så meget som muligt. Du opnår kun det fulde udbytte af dine høreapparater ved at bruge dem regelmæssigt, selv om det kan føles nyt og anderledes i starten.

Brug dem derhjemme og i hverdagssituationer. De nye lyde kan overraske dig i starten, men vil hurtigt blive en naturlig del af din hverdag.

Du kan også tænde for fjernsynet og se din yndlingsserie, tage ud at handle, gå en tur - i det hele taget leve dit liv, som du plejer, med dine høreapparater på.

5

Hold pauser, hvis du har brug for det

Hvis det bliver lidt for intenst eller overvældende at have dine høreapparater på, er det okay at tage dem af, når du har brug for en pause.

Føl dig ikke presset, hvis du er lidt utilpas i visse situationer i starten  bare tag dem af, og tag dem på igen, så snart du er klar.

6

Indarbejd en rutine

Det går hurtigt med at vænne sig til at bruge høreapparater, når man først har fået en rutine  så bliver de en del af ens hverdag.

Det kan være, at du helt glemmer at tage dem på. Hvis det sker, kan du lægge en seddel på dit natbord eller lave en påmindelse på din telefon.

Normalt tager folk dem af om aftenen, når de gør sig klar til at gå i seng. Hvis du lægger dem det samme sted hver aften, bliver det naturligt at tage dem af og på. Dit natbord er et oplagt sted at lægge dem natten over.

Du bør rengøre dine høreapparater regelmæssigt, og det er en god idé at gøre det om morgenen eller på et andet fast tidspunkt, så du husker det.

Rengøring af høreapparater

7

Tal med folk

Med dine nye høreapparater kan du høre tale mere klart, og du kan nemmere deltage i samtaler  men det kræver øvelse.

At tale med andre mennesker, både ansigt til ansigt og i telefonen, er en god oplevelse for de fleste nye høreapparatbrugere. Pludselig kan du høre tale mere klart, og det kan være lettere at følge med i samtaler.

Hvis dit høretab er kraftigt, har du måske undgået at tale i telefon i et stykke tid. Samtaler ansigt til ansigt kan være nemmere, da du vil kunne aflæse den andens bevægelser og kropssprog. At tale i telefon er lidt anderledes, men igen er det en indsats, der både er givende og vigtig for at opbygge og forbedre sociale relationer  og med høreapparater kan det blive meget lettere for dig.

Så ring til dine venner, inviter dem over, eller reserver et bord på din yndlingsrestaurant.

8

Gå gerne ud og hyg dig

Mens du vænner dig til dine høreapparater, er det vigtigt at gå ud.

Nogle støjende situationer kan stadig være udfordrende, mens du stadig er ved at vænne dig til dine høreapparater. Når du spiser ude, kan du bede om et bord i et roligt område væk fra køkkenet for at begrænse baggrundsstøjen. Hvis du har svært ved at høre, så hold øjenkontakt under samtaler, og prøv at fokusere på at kommunikere med den person, der sidder tættest på dig.

Når du går i teatret, til foredrag, koncerter eller i biografen, så spørg, om der er en teleslynge, et infrarødt system eller FM-system til rådighed. Så kan du måske få lyden direkte i dine høreapparater.

9

Gå til opfølgende konsultationer

Dine nye høreapparater skal måske finjusteres  og det gælder især i begyndelsen.

Din hørespecialist vil sandsynligvis invitere dig til en opfølgende konsultation. Det er her, at du får finjusteret dine høreapparater baseret på dine hidtidige erfaringer.

Tal med din hørespecialist om de situationer, der er mest udfordrende for dig.

Benyt lejligheden til at stille spørgsmål og fortælle om eventuelle udfordringer, som du har haft. Vi anbefaler, at du tager en ægtefælle, et familiemedlem eller en ven med til dine aftaler, da du kan få mere ud af konsultationen, hvis en, der er tæt på dig, deler sine erfaringer om dit høretab.

Stil spørgsmål for at sikre dig, at du ved, hvordan du bruger dine høreapparater bedst muligt.