Hvad er høretab?

Find ud af alt om høretab, og hvordan behandling af et høretab er med til at bevare et godt helbred.

Et høretab betyder, at en person har svært ved at høre lyde på et normalt niveau.

En ud af fem mennesker på verdensplan har en eller anden form for høretab. Vores evne til at høre ændrer sig, når vi bliver ældre: ca. 1 ud af 10 mennesker oplever et høretab i en alder af 60 år, men 6 ud af 10 oplever et høretab i en alder af 90 år.*

Symptomer på høretab?

Høretab kan være svært at diagnosticere selv, fordi de fleste symptomer på høretab udvikler sig gradvist. Her er nogle af de vigtigste tegn på høretab, du skal være opmærksom på.
1
Man har svært ved at forstå, hvad folk siger, især hvor der er mange mennesker eller anden baggrundsstøj.
2
Man beder ofte andre om at tale højere eller gentage, hvad der blev sagt.
3
Man skruer ofte op for lyden på fjernsynet eller radioen.
4
Man trækker sig fra samtaler eller undgår sociale situationer.

Hvad forårsager høretab?

De fleste høretab opstår på grund af beskadigede hårceller i det indre øre, i øresneglen (cochlea). Disse bittesmå hårceller registrerer lydbølger. Øresneglen (cochlea) bliver ofte mindre følsom over for lyde, når vi bliver ældre, så vi mister noget af følsomheden, og vores hørelse forringes.  

I andre tilfælde kan høretab opstå som følge af langvarig eksponering for høje lyde, genetiske faktorer, fysisk skade, sygdom eller infektion.

Hvilke problemer kan høretab forårsage?

Fordi høretab gør det svært at kommunikere med andre, kan det resultere i, at folk deltager i færre sociale aktiviteter. Det kan påvirke livskvaliteten og føre til isolation.

Høretab er ofte et problem, når folk bliver ældre. Fordi høretab gør det sværere at socialisere og forblive aktiv, kan det resultere i, at folk med høretab gør færre af de ting, de nyder. Dermed mangler de stimulering, og det kan føre til ensomhed. Det er derfor, det er bedre, jo tidligere et høretab opdages og behandles.

Typer af høretab

Sensorineuralt høretab

Dette er den mest almindelige form for høretab, og det opstår, når det indre øre eller hørenerven beskadiges. Det er i de fleste tilfælde permanent.

1. Hørenerven
2. Det indre øre

Konduktivt høretab

Når lyden ikke kan passere fra det ydre øre til det indre øre, kaldes det konduktivt høretab. Det kan skyldes en blokering som fx en infektion eller en klump ørevoks.
Det kan også komme fra skader på trommehinden eller knoglerne i mellemøret. Det kan som regel behandles.

1. Det ydre øre
2. Mellemøret

Blandet høretab

Det er, når både sensorineuralt høretab og konduktivt høretab forekommer i det samme øre. Behandling af det konduktive element kan hjælpe med at reducere høretabet, men det sensorineurale høretab vil højst sandsynligt forblive.

1. Øresneglen (Cochlea)

Tag vores gratis online høretest

Historier fra folk med høretab

A man called Dietmar Ludewig working with his hands.

Når jeg kommunikerer med kunder og arkitekter, er det meget vigtigt for mig, at jeg forstår, hvad der bliver sagt. (...) Takket være Bernafons høreapparater kan jeg igen forstå, hvad der bliver sagt.

Dietmar Ludewig

Selvstændig håndværker, Schweiz

A man called John Guttink seen from the side.

Uden Bernafon høreapparater kunne jeg ikke flyve, da jeg ikke ville kunne kommunikere med andenpiloten eller tårnet. Jeg ville ikke kunne dyrke min hobby.

John Guttink

Amatørpilot, Holland

A man called Jean François Bérard seen in profile.

Lidt efter lidt hører jeg bedre og bedre. Jeg fungerer godt på arbejdet, i hverdagen og sammen med mennesker.

Jean-François Bérard

Køkkenchef, Frankrig

*World report on hearing. Genève: Verdenssundhedsorganisationen, 2021. Licens: CC BY-NC-SA 3.0 IGO.